Maarten Schutyser

Maarten Schutyser is universitair hoofddocent bij het Laboratorium voor Voedsel Procestechniek van Wageningen University & Research. Zijn onderzoek richt zich op het begrijpen van gedrag van geconcentreerde en droge materialen tijdens (sproei-)drogen, droge fractionering en 3D voedselprinten. Dit helpt bij het verkennen van nieuwe werkingsvensters voor bestaande droge voedselprocessen en het ontwikkelen van radicaal nieuwe droge verwerkingsroutes. Het doel is om betere kwaliteit en gezonder voedsel te leveren met milieuvriendelijkere processen in vergelijking met traditionele verwerking. Ontwaterings- en droogtechnologieën vertegenwoordigen in sommige gevallen tot 50% van het totale energieverbruik van voedingsmiddelen, maar zijn onontbeerlijk voor de bewaring van levensmiddelen en de wereldwijde distributie van voedselingrediënten. Met droge en hybride fractioneringstechnologieën kan tot zeven keer energie worden bespaard in vergelijking met traditionele natte eiwitextractie en kunnen tegelijkertijd zeer functionele ingrediënten met een schoon etiket worden geproduceerd. De opkomende technologie van het 3D-printen van voedingsmiddelen biedt de mogelijkheid om nieuwe texturen en gezondere voedingsmiddelen te creëren. Het is ook zeer geschikt voor gepersonaliseerde en on-demand voedselproductie die leidt tot minder voedselverspilling in de keten.