Het behoud van biodiversiteit krijgt een steeds belangrijkere plek in het duurzaam beleggen. ASN Impact Investors gaat met het biodiversiteitsfonds een stap verder door te kiezen voor bedrijven, die zich richten op bescherming en herstel van de biodiversiteit. Waarom en hoe doen ze dat? Dat vragen we aan Karin van Dijk, de ontwikkelaar en fondsmanager van dit fonds

Waarom zou ik mij als belegger druk maken over de afname van dieren- en platensoorten? Hebben mijn investeringen er last van?
Als mens zijn wij onderdeel van de natuur en dus afhankelijk van de diversiteit aan soorten en gezonde ecosystemen. Die verschaffen ons ecosysteemdiensten. Denk aan schoon drinkwater, een vruchtbare bodem voor voedselproductie en schone lucht: zaken die we als vanzelfsprekend beschouwen maar dat niet zijn. De bedrijven waarin wij als financiële sector participeren, zijn voor hun productie en afzetmarkten vaak afhankelijk van ecosysteemdiensten. Aantasting van de biodiversiteit vormt daarom een risico voor hun bedrijfsvoering, Door te investeren in bedrijven die de biodiversiteit schaden, lopen al onze investeringen meer risico door het verlies aan biodiversiteit.

Welke factoren zorgen voor verlies aan biodiversiteit?
De belangrijkste oorzaken van het verlies aan biodiversiteit zijn de verandering van het gebruik van land (zoals ontbossing, verstedelijking en intensieve landbouw) en zee, klimaatverandering, vervuiling en onduurzaam gebruik van de natuur – zoals overbevissing. 

In het geval van klimaatverandering zijn bepaalde landen, sectoren en bedrijven duidelijke veroorzakers. Geldt dat ook voor het verlies aan biodiversiteit?
Ja, in veel westerse landen zijn jaren geleden al de bossen gekapt voor bebouwing of bijvoorbeeld grootschalige landbouw. Je ziet dat de plekken met de meest waardevolle, maar ook meest kwetsbare biodiversiteit zich vaak rond de evenaar vinden, in ontwikkelingslanden.

Welke bijdrage kunnen bedrijven en beleggers leveren om het tij te keren?
Veel ondernemingen zijn al bezig hun impact op biodiversiteit te verminderen, maar minder schade is nog steeds schade. Beleggers kunnen met hun geld sturen door duidelijke keuzes te maken. We zien in de markt ook steeds meer beleggers die hier aandacht voor hebben, maar het is nog niet genoeg. We moeten het echt beter doen om ervoor te zorgen dat de economische activiteiten van nu niet ten koste gaan van de huidige en toekomstige generaties. Daarom moeten wij ook investeren in een ander type bedrijven die hun verdienmodel koppelen aan biodiversiteitsherstel en -behoud. Diepositief bijdragen aan de biodiversiteit.

Hoe kan investeren in biodiversiteit ook economische waarde opleveren?
Door te investeren in bedrijven die hun verdienmodel in balans met de natuur hebben ontwikkeld, kunnen die bedrijven verder groeien en daarmee meer economische waarde opleveren.  Denk bijvoorbeeld aan duurzame boslandbouw. Koffie gedijt beter in de schaduw tussen inheemse boomsoorten. Dat heeft veel voordelen ten opzichte van plantages in de zon. De bomen in zo’n ‘koffiebos’ zorgen voor het vasthouden van de bodem, leggen CO2 vast en beschermen de biodiversiteit. Kunstmest is overbodig dankzij het onaangetaste ecosysteem. Daarin scharrelen talloze vogelsoorten, reptielen, kleine zoogdieren en insecten rond. Maar de grootste bijdrage aan de natuur leveren de met bomen omringde koffieplanten aan het grondwaterbeheer. Het bos voorkomt erosie en laat natuurlijke plekken in stand waar water zich kan verzamelen. Met zijn rijke humuslaag vormt het bovendien een natuurlijk filter dat regenwater zuivert.

Doordat de koffieboeren met hun duurzame boslandbouw een goed rendement halen uit het bewaken en herstellen van de biodiversiteit, zijn ze een fantastische buffer tegen verdere ontbossing. Bovendien hebben ze lagere kosten waardoor de koffieboeren een beter rendement maken. Wij verstrekken via een van onze fondsen een lening aan deze koffieboeren. Door de goede opbrengst kunnen de bieren de rente op de lening goed betalen en zo maakt een belegger rendement terwijl het ook bijdraagt aan de biodiversiteit.
Wij zijn ervan overtuigd dat financieel rendement kan samengaan met biodiversiteitsrendement. Het is wel essentieel dat wij investeren in gezonde business cases. Alleen dan zijn wij op lange termijn in staat om de biodiversiteit te herstellen. Het is win-win-win: voor de biodiversiteit, de lokale bevolking en voor de belegger.

Hoe kun je beleggen in herstel en bescherming van biodiversiteit?
Op dit moment lijkt maar 0,01% van alle beursgenoteerde bedrijven geen schade te veroorzaken aan de biodiversiteit. Wij hebben er nog niet meer gevonden dan een handjevol. Daarom zijn wij een wereldwijde zoektocht gestart naar meer beursgenoteerde biodiversiteitsverbeteraars. Er zijn steeds meer voorbeelden van niet beursgenoteerde bedrijven en fondsen die daadwerkelijk een positieve impact hebben op de biodiversiteit. Daarom investeren wij niet alleen in beursgenoteerde bedrijven, maar ook in andere fondsen en projecten die de biodiversiteit versterken. Een van die fondsen financiert bijvoorbeeld startups die met nieuwe technologie of een baanbrekend nieuw business model veel positieve impact maken.

Geen bedrijf rapporteert expliciet over biodiversiteit. Hoe verzamelen jullie data over dit onderwerp?
De bedrijven en projecten waarin wij investeren, helpen wij door aan te geven welke data wij als investeerder nodig hebben. Een deel van onze toegevoegde waarde als investeerder is dat we vroeg instappen zodat de projecten en bedrijven tools kunnen gaan ontwikkelen om de data te meten.

ASN Impact Investors wil in 2030 met het totaal van de beleggingen een netto-positief effect hebben op de biodiversiteit. Hoe gaan jullie dat bereiken?
Dit is een enorm ambitieus doel, maar essentieel om ervoor te zorgen dat toekomstige generaties ook kunnen genieten van deze wereld. Ik heb goede hoop dat wij voldoende bedrijven mee krijgen om een minder negatieve impact te hebben op biodiversiteit. En ik hoop dat wij daarnaast genoeg investeringen kunnen doen in projecten die per saldo bijdragen aan natuurherstel, om te compenseren voor de investeringen die nog wel schade aanbrengen.

Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat bedrijven en ESG-dataleveranciers vergelijkbare en consistente biodiversiteitdata gaan aanleveren?
Belangrijk is om te onthouden dat data een middel is en geen doel op zich. Er is voldoende wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat de manier waarop wij nu bezig zijn op aarde niet goed genoeg is voor een goede toekomst. En datzelfde onderzoek laat ook zien hoe wij wel kunnen bijdragen aan biodiversiteitsbehoud en -herstel. Wij beschikken over de ervaring om de juiste projecten te selecteren en te helpen opschalen. Waarbij wij ook die projecten helpen door aan te geven welke data wij als investeerder nodig hebben. We kunnen daarbij niet wachten op de perfecte data voordat we investeren; daarvoor is de urgentie te groot. Het gaat uiteindelijk om de impact on the ground.

Disclaimer
Het ASN Biodiversiteitsfonds is een fonds van ASN Biodiversiteitsfonds N.V. en wordt beheerd door ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V., handelend onder de naam ASN Impact Investors, onderdeel van de Volksbank N.V. De beheerder beschikt over een vergunning als bedoeld in artikel 2:65 Wft. ASN Beleggingsinstellingen Beheer B.V. en ASN Biodiversiteitsfonds N.V. zijn ingeschreven in het register van de Autoriteit Financiële Markten. Voor dit fonds zijn de Essentiële Beleggersinformatie (EBi) en het prospectus beschikbaar, met meer informatie over het fonds, de kosten en de risico’s. Deze zijn kosteloos verkrijgbaar via www.asnimpactinvestors.com. Lees het prospectus en de EBi voordat u besluit in dit fonds te beleggen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Deze uiting mag niet worden aangemerkt als een aanbod of een beleggingsadvies.