BlackRock

Zowel thematisch als duurzaam beleggen heeft tijdens de pandemie een hoge vlucht genomen. Het roept bij beleggers de vraag op of je beide trends eenvoudig kunt combineren in een beleggingsportefeuille.

De pandemie heeft ongekende impact gehad op de wereld, maar ook twee beleggingstrends doen accelereren, gelet op instroom van kapitaal en sterke groei van strategieën: thematisch beleggen en duurzaam beleggen. Beide beleggingsbenaderingen hebben op het eerste gezicht weinig met elkaar gemeen. Waar thematisch beleggen langdurig disruptieve trends op macroniveau identificeert en de onderliggende beleggingen die voordeel kunnen halen uit de materialisatie van die trends, gaat duurzaam beleggen over behalve met financiële factoren rekening houden met factoren op het gebied van milieu, maatschappij en behoorlijk bestuur.

‘Wat de beide beleggingsbenaderingen gemeenschappelijk hebben, is de lange horizon. Het combineren van thematisch beleggen en duurzaamheid in een beleggingsportefeuile kan synergetisch en versterkend werken.’ Dat zegt Olivier Pauwels, Head of Wealth voor Multi Asset Strategies and Solutions (MASS) voor BlackRock in België en Luxemburg. MASS vormt het hart van het ecosysteem van BlackRock voor portefeuilleconstructie en asset allocatie; het is de plek in de organisatie waar research, beleggingservaring en technologie elkaar vinden.

‘Een portefeuillevoordeel van het mixen van duurzaamheid en megatrends is diversificatie, bijvoorbeeld doordat toekomstige winnaars vaak geen largecapbedrijven zijn. Ook is het voor beleggers duidelijk hoe thema’s als de energietransitie, de circulaire economie, gezondheid en inclusiviteit en diversiteit aan duurzaamheidsvraagstukken bijdragen of aan de Sustainable Development Goals of, die erop gericht zijn de wereld in 2030 tot een betere plek te maken. Een groeiend aantal themabeleggingsoplossingen integreert duurzame criteria. BlackRock wil alleen nog thematische beleggingsoplossingen lanceren in de toekomst, die SFDR Artikel 8 of 9 zijn.’

Niet alle megatrends zijn duurzaam
Megatrends zijn niet per se duurzaam. Digtalisering ondersteunt duurzaamheidoplossingen zoals slimme energiemeters of elektrische auto’s, maar technologiebedrijven gebruiken ook veel energie, bijvoorbeeld voor datacenters. Duurzame thematische beleggers moeten om die reden onderscheid maken tussen bedrijf en product, zegt Pauwels. Hij geeft een voorbeeld. ‘Zonnepanelen zijn een belangrijke oplossing voor de klimaatproblematiek, maar dat wil niet zeggen dat het productieproces ervan of de zonnepanelenproducent duurzaam zijn. Allocatie naar bepaalde thema’s kan ook leiden tot een overweging naar opkomende markten, die vaak minder goede ESG-scores hebben.’

Zowel actief als passief
Duurzaamheid en megatrends kunnen met zowel actief als passieve beheerde strategieën als multithematische strategieën worden bespeeld in een beleggingsportefeuille. BlackRock biedt beide oplossingen aan. De keuze voor een strategie hangt onder meer af van de omvang van het beleggingsuniversum, zegt Pauwels. ‘Bij een breed beleggingsuniversum kan actief beheer beter werken doordat prestaties van meerdere bedrijven met exposure aan het thema sterk kunnen verschillen en beursintroducties kansen bieden. Als het belegbare universum smal is dan is een belegger mogelijk beter af met een indexproduct. Multithematische strategieën passen beter bij beleggers, die op een risicobewuste wijze meerdere thema’s in een oplossing willen’, aldus Pauwels.

Klimaatverandering
Doordat ze zich focussen op de drijvende krachten achter toekomstige, structurele groei overstijgen megatrends sectoren en landen. Met het verstrijken van de tijd is meesurfen op de golven van groei en disruptie voor bedrijven daarom een cruciale succesfactor. BlackRock heeft een aantal megatrends – en hun onderliggende subtrends – benoemd als de belangrijke aanjagers van bedrijfswinsten en rendement. Een favoriet van Pauwels is klimaatverandering (en grondstoffenschaarste). Daarnaast gaat het om technologische innovatie, demografie en sociale verandering, urbanisatie en toenemende welvaart in opkomende markten. Aan deze trends zijn belegbare thema’s ontsproten zoals voeding, technologie, duurzame energie of vergrijzing.

Allocatie aan een belegbaar thema kan leiden tot een hoog risico ten opzichte van de benchmark, terwijl het combineren van een blootstelling aan meerdere thema’s tot overlap kan leiden. Zo is een sterke correlatie tussen digitalisering en automatisering en robots of voeding en landbouw. Het combineren van duurzame en thematische strategieën tot een beleggingsportefeuille of thema’s toevoegen aan bestaande portefeuilles, vraagt dus om een zorgvuldige aanpak, zegt Pauwels die in de praktijk verschillende oplossingen bij beleggers ziet. ‘Sommigen combineren een allocatie naar thema’s met hun bestaande exposure naar wereldwijde aandelen, anderen gebruiken thematische beleggingen als aanvulling op de kernportefeuille of als de kernportefeuille zelf.’

Dit is een marketinguiting.
Deze advertorial vormt geen aanbod of uitnodiging om te beleggen in een collectieve beleggingsinstelling of u aan te melden voor een beleggingsdienst, en is niet uitgegeven om de belangstelling in een collectieve beleggingsinstelling of een beleggingsdienst te peilen.
Beleggingsrisico. De waarde van beleggingen en de opgebrachte inkomsten kunnen variëren. Het is niet zeker dat u uw oorspronkelijke inleg terugontvangt.
In het verleden behaalde resultaten geven geen betrouwbare indicatie van het huidige of toekomstige rendement en dienen niet als enige criterium te worden genomen bij de selectie van een product of strategie.
Veranderingen in de wisselkoersen van valuta’s kunnen ertoe leiden dat de waarde van beleggingen stijgt of daalt. Deze schommelingen kunnen bijzonder sterk zijn bij een fonds dat blootstaat aan een hogere volatiliteit en de waarde van een belegging kan plotseling en zeer sterk dalen. De fiscale regelgeving waaraan beleggingen onderworpen zijn en de hoogte van de belasting kunnen in de loop der tijd wijzigen.
Dit materiaal is alleen bestemd voor professionele beleggers (volgens de definitie van de Britse Financial Conduct Authority en de MiFID-richtlijn). Andere personen dienen niet op de hier geboden informatie te vertrouwen.
Uitgegeven door BlackRock (Netherlands) B.V., dat een vergunning heeft verkregen en onder toezicht staat van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Officiële zetel: Amstelplein 1, 1096 HA, Amsterdam, +31 20 549 5200. Ingeschreven in het handelsregister onder nr. 17068311. Om u te beschermen worden telefoongesprekken doorgaans opgenomen.
Dit document is uitsluitend bestemd ter informatie; het vormt geen aanbod of uitnodiging om te beleggen in een van de fondsen van BlackRock en is niet opgesteld in verband met een dergelijk aanbod.
© 2021 BlackRock, Inc. Alle rechten voorbehouden. BLACKROCK is een handelsnaam (trademark) vanBlackRock, Inc. en haar dochterondernemingen in de Verenigde Staten en daarbuiten. Alle andere handelsnamen (trademarks) zijn van de respectievelijke eigenaren.  MKTGH1021E/S-1860388-2/3