Private credit heeft een aantrekkelijk risicorendementsprofiel. Deze leningenmarkt kent echter uitdagingen zoals de complexiteit, het illiquide karakter en het mede daarom noodzakelijke management van kasstromen. Ook hebben sub-segmenten zoals vastgoed, infrastructuur en bedrijfsleningen elk hun eigen risicorendementsprofiel, onder verschillende economische omstandigheden. Een dynamische multi-asset benadering die tussen deze subsegmenten kan schuiven, biedt dan grote voordelen zoals diversificatie, stellen Raymond de Kuiper en Sergey Pergamentsev, bij BNP Paribas Asset Management.

Private credit, zoals directe leningen aan bedrijven, infrastructuur of commercieel vastgoed, hebben een aantal voordelen boven traditionele obligatiemarkten op beurzen. Zo is de waardeontwikkeling minder grillig, omdat prijsvorming niet via doorlopende handel gebeurt, maar zich baseert op markttransacties. De meer directe link met de lenende organisatie maakt een striktere risicobeheersing en een specifieke focus op duurzaamheid mogelijk.

De markten zijn illiquide. Dit levert een liquiditeitspremie op voor investeerders. Veel leningen hebben  een variabele rente plus een vaste kredietopslag), wat ze minder rentegevoelig maakt. Ook is de correlatie met beurzen laag, zodat investeerders diversificatievoordelen kunnen behalen.

Deze en andere karakteristieken hebben private credit, of private debt, vooral populair gemaakt bij institutionele beleggers, stelt Client Solutions Manager, Raymond de Kuiper. “Dit leningensegment groeit bovendien hard, omdat banken  als gevolg van strengere kapitaaleisen steeds minder ruimte op de balans hebben om de leningen zelf te verstrekken. Voor pensioenfondsen en verzekeraars is de lage liquiditeit van private credit geen probleem vanwege hun langlopende verplichtingen.”

De voordelen van dynamische multi-asset strategie
Welk (sub)segment binnen private credit kies je, in welke verhouding en verdeeld over hoeveel fondsen? “Zeker voor kleinere institutionele beleggers zijn dat lastige keuzes; het is een complexe markt, waar niet iedereen de expertise en management skills voor in huis heeft en wil hebben,” legt De Kuiper uit. Een multi-asset strategie uitbesteden kan dan een goede keuze zijn, stelt collega Sergey Pergamentsev, Head Structured Portfolio Management Europe en beheerder van onder andere de Diversified Private Credit-strategie van BNP Paribas AM.

Een groot voordeel van een multi-asset strategie in private credit is de grotere wendbaarheid. Pergamentsev: “Bij veel investeerders zie je dat ze in enkele fondsen in subsegmenten stappen, waarbij het tot wel een of zelfs twee jaar kan duren voordat gecommitteerd geld werkelijk wordt belegd. Daarbij zitten ze bijvoorbeeld in een infrastructuurfonds en/of een fonds dat zich richt op leningen aan smallcaps, waar ze lang aan gebonden zijn. Uitstappen duurt doorgaans ook lang. Dat betekent in de praktijk dat je niet snel kunt wisselen  tussen subsegmenten.”

Ook bij een multi-asset strategie duren transacties enige tijd, maar kun je voorsorteren op een verschuiving in asset-allocatie, legt Pergamentsev uit. “Dat vergt expertise en mogelijkheden om direct in specifieke leningen te beleggen en voldoende liquide middelen in de strategie die je alvast kunt inzetten. Onze multi-asset strategie belegt voornamelijk direct in de leningen – wat een kasstroom uit aflossingen en rente oplevert – en kan ook putten uit een 15% liquiditeitsbuffer. We kunnen met die middelen vrij snel inspelen op de marktmogelijkheden die we zien, en op risico’s die opdoemen.”

Bijsturen voor een consistent rendement
Het schuiven met bouwstenen in de portefeuille heeft niet zozeer als doel om het hoogst mogelijke rendement te behalen, maar een consistent rendement binnen een bepaald risicoprofiel, legt Pergamentsev uit. “Uiteindelijk is dat wat de meeste van onze klanten willen; een goed resultaat binnen een bepaald risicorendementsprofiel, waaraan steeds vaker ook ESG-criteria worden gekoppeld.”

Hoe werkt de asset-allocatie voor een op zich illiquide beleggingscategorie in de praktijk? Pergamentsev: “In de loop van 2022 zag je bijvoorbeeld de problemen in commercieel vastgoed zich opstapelen. Dat zagen we aan de spreads, de convenants – de afspraken bij (nieuwe) leningen – en aan de krapper wordende markt. Wij zijn toen via de beschikbare kasstromen gaan bijsturen, van vastgoed naar vooral meer bedrijfsleningen aan kleinere bedrijven.”
De mogelijkheid om bij te sturen heb je niet in een fonds dat zich op één private credit-segment richt dan kun je enkel aan knoppen zoals duration en credit rating in de rest van de portefeuille draaien,” aldus Pergamentsev.

Een goed originatie-netwerk is cruciaal
Een voorwaarde om tijdig te kunnen schakelen in private credit is dat investeerders inzicht hebben in en goede toegang hebben tot de leningenmarkt. De Kuiper: “Waar het op neerkomt, is dat je marktinzicht en goede contacten hebt met partijen die geld nodig hebben: ‘originatie’ kracht.

Dat BNP Paribas Asset Management deel uitmaakt van de bancaire groep BNP Paribas is een voordeel, vult Pergamentsev aan. “Onze private asset-teams hebben toegang tot de krediet-originatie van BNP Paribas Bank. Ze zien alle deals die daar voorbij komen en hebben het recht van eerste keuze.” De Kuiper: “We zijn als onafhankelijke asset manager echter niet gebonden aan BNP en staan ook  in nauw contact met andere bancaire instellingen, maar ook met meer dan 200 general partners (GP’s) waar we geld kunnen uitzetten in de leningenmarkt. Dat geeft ons toegang tot een diepe en brede vijver aan potentiële private credit-deals.”

Tot slot wijst De Kuiper op de zogeheten ELTIF2.0-structuur van de nieuwe multi-asset strategie van BNP Paribas AM. “Dat maakt het mogelijk voor het fonds om in directe leningen te investeren. Deze structuur staat bovendien een inleg toe vanaf 30.000 euro, waardoor dit segment ook meer toegankelijk wordt voor particulieren. Elk kwartaal is er een mogelijkheid tot in- en uitstappen, waarmee we denk ik een goede liquiditeit bieden in een op zich illiquide markt.”

 

Bezoek de deep dive sessie 'Dynamisch Beleggen in Diversified Private Credit' met Raymond de Kuiper en Sergey Pergamentsev op het Fondsevent. Schrijf u hier in.

MSIM