PGIM

Nu high yield weer met recht high yield kan worden genoemd en de volatiteit oploopt, ziet PGIM Fixed Income de kansen toenemen in het hoogrentende deel van de obligatiemarkt. Om goed daarop in te spelen, biedt een van ’s werelds grootste vastrentende asset managers veel extra’s, zoals eigen ESG impactratings en grondige due diligence.

Begin dit jaar lag het rendement van de wereldwijde high yield-index nog onder de 4%. Medio september is dat opgelopen tot meer dan 8%. High yield kan dus weer met recht hoogrentend worden genoemd. In de huidige volatiele omgeving dienen om die reden de kansen voor lange termijnbeleggers op zoek naar naar stabiele inkomsten zich weer aan, zegt Loïc Depierreux, portfoliospecialist bij PGIM Fixed Income.

‘In de afgelopen veertig jaar zijn er nooit twee opeenvolgende jaren geweest van negatieve rendemente voor high yield. Het wanbetalingspercentage blijft volgend jaar relatief laag in de Verenigde Staten op circa 3%, en lager in Europa denken wij. De kredietkwaliteit is bovendien hoger dan ooit: 55% van het wereldwijde universum heeft een BB-rating.’

Als grote, internationale, actieve vastrentende belegger beschikt PGIM Fixed Income over een van de grootste high yieldbeleggingsteams van de industrie. Op lange termijn heeft dit team consistente topkwartielprestaties geleverd. Aan de basis van dat uitmuntende resultaat ligt een bottom-up obligatieselectie, die is gestoeld op fundamentele kredietanalyse en krachtig risicobeheer, dat diep in het DNA is verankerd. PGIM is gelieerd aan de verzekeraar Prudential Financial.

Elke portfoliomanager is samen met een senior en junior kredietanalist verantwoordelijk voor specifieke sectoren en kan dus met recht een sectorspecialist worden genoemd. De kennis van emittenten is daardoor grondig en er is goede communicatie met het management van high yieldbedrijven opgebouwd.

Eigen ESG impactratings
‘Wij passen ons proces toe op de volledige kredietruimte, dus ook voor high yield-strategieën met een focus op ESG,’ licht Depierreux toe. ‘Onze kredietanalisten hielden altijd al rekening met ESG-factoren, lang voordat deze ESG werden genoemd. Dankzij hun fundamentele kennis van emittenten zijn zij de juiste mensen om ESG-onderzoek te doen. Zij stellen ook hun eigen ESG impactratings vast, die echt kunnen helpen bij het bereiken van ESG-doelstellingen.’

Het succes van PGIM in de sector komt niet alleen door een gestructureerd beleggingsproces en de groepsgewijze aanpak. Ook op het gebied van ESG onderscheidt PGIM Fixed Income zich van de concurrentie. Duurzame kansen en risico’s worden door twee aparte lenzen bekeken: ESG-risico en ESG-impact. ESG-risico's zijn de financieel materiële risico's terwijl ESG-impact de materiële impact is van een emittent op het milieu of de samenleving, ongeacht of dit nu van directe invloed is op het krediet.

ESG-risico en ESG-impact worden regelmatig door elkaar gehaald, maar dat is niet altijd terecht. Depierreux haalt het voorbeeld aan van een Duitse kolencentrale. ‘Als de Duitse overheid beslist om de centrale te sluiten vanwege haar doelstelling om op termijn volledig over te stappen op duurzame energiebronnen dan is dat een ESG-risico. Door de uitstoot van de centrale warmt de aarde op en stijgt de zeespiegel, waardoor Nederland onder water kan komen te staan. Dat heeft geen directe gevolgen voor de in Duitsland gelegen centrale, maar er is wel degelijk sprake van ESG-impact.’

PGIM helpt emittenten een handje
In vergelijking met aandelen en investment grade bedrijfsobligaties staat bij hoogrentende obligaties ESG nog in de kinderschoenen. Het ontbreekt emittenten vaak aan schaalgrootte om een eigen ESG-team te vormen. Maar beleggers eisen steeds meer transparantie van het management over duurzaamheid. De eigenaren van deze bedrijven, veelal private equity, beseffen ook langzamerhand dat ESG-informatie vrijgeven in hun voordeel kan werken. Waar nodig helpt PGIM Fixed Income emittenten een handje met de ESG-metriek en -rapportage. ‘Die aanpak heeft de transparantie in de high yieldmarkt vergroot en stelt ons in staat om zinvolle veranderingen bij emittenten door te drukken’, besluit Depierreux.

PGIM