Duurzame bedrijven staan hoog op de wensenlijst van impactbeleggers. Bedrijven die qua duurzaamheid nog een weg te gaan hebben, zijn echter ook aantrekkelijk, soms zelfs aantrekkelijker, stelt Duncan Downes, senior client portfolio manager bij Pictet Asset Management. “Achterblijvers bieden geweldige kansen om de impact van een portefeuille te verbeteren en de transitie naar een duurzame economie te versnellen. Deze ‘positive change’ kan bovendien goede financiële rendementen leveren.”
Pictet’s globale aandelen-impactstrategie gaat verder dan alleen beleggen in de duurzame kampioenen. De impactstrategie verschilt daarin van veel andere impactfondsen, meent Downes. “We beleggen niet alleen in bedrijven die nu positieve impact leveren, maar ook vooral in bedrijven die een groot potentieel hebben om hun impact verbeteren: in positive change. Als je alleen investeert in bedrijven die aan het einde van hun duurzame reis zitten, ga je de wereld niet veranderen.”
Hoe zich dat in de portefeuille vertaalt? Downes onderscheidt drie soorten bedrijven: leaders, improvers en opportunities. Leaders zijn bedrijven die in hun sector vooruitlopen bij het aansluiten op de Sustainable Development Goals, SDGs van de Verenigde Naties. Improvers sluiten minder goed aan, maar zitten wel in een verbeteringsfase. Opportunities tenslotte, zitten nog niet in een verbeteringsfase, maar hebben wel de potentie, de wil en de mogelijkheden te verbeteren.
Downes: “Met name bij de improvers en opportunities, speelt engagement een belangrijke rol. Als we in deze bedrijven investeren, gaan we een dialoog aan met duidelijke, meetbare doelstellingen en een beleid over hoe we in zo’n proces escaleren. We zijn geen activisten, maar zulke doelen zijn nodig om de duurzame transitie te versnellen en ESG-risico’s te beperken.”
Impact en rendement gaan samen
Los van de overtuiging dat impactverbetering cruciaal is om daadwerkelijk de transitie naar een duurzame economie te bewerkstelligen, kan Pictet AM ook onderbouwen dat dit beter dan gemiddelde rendementen oplevert. Uit eigen onderzoek blijkt dat duurzame bedrijven die nauw aansluiten op de SDGs – de leaders – op de lange termijn gemiddeld 130 basispunten beter renderen qua cashflow return on investment. Deze bedrijven noteren op de beurs bovendien dichter bij hun intrinsieke waarde. De discount ligt gemiddeld 115 basispunten lager dan bedrijven die niet of nauwelijks op de SDGs aansluiten.
“Bedrijven die hun impact verbeteren worden daarvoor dus ook financieel beloond, met een betere kasstroom en beurswaardering. Achterblijvers die hun impact verbeteren zullen dat dus in hun beurskoers merken, en aandeelhouders in hun beleggingsrendement”, aldus Downes. “Deze strategie heeft een duurzame insteek, maar is ook rendementsgedreven. Wij zien impactverbetering als een sleutelfactor voor het langetermijnrendement.”
Overigens kunnen ook duurzame leiders outperformance leveren omdat ze consistent superieure kasstromen hebben. “In de regel wordt de vaardigheid om deze hoge kasstromen te continueren door beleggers onderschat. Dat uit zich in een onderwaardering op de beurs. De onderwaardering is minder groot dan bij duurzame achterblijvers, maar nog steeds een bron van koerspotentieel. “De beurswaardering is altijd een belangrijke testcase in onze strategie. We zouden nooit in bedrijven beleggen die wij overgewaardeerd vinden”, aldus Downes.
Nastreven van positive change
Downes noemt het bedrijf Baker Hughes, een dienstverlener aan de olie-industrie, als voorbeeld van een ‘impactverbeteraar‘ uit de Pictet-categorie ‘opportunity’. “Het bedrijf haalt 41% van de omzet uit olie en gas. Inmiddels vloeit echter 59% van de inkomsten uit de levering van technologie. Vooral de compressietechnologie is van belang. Deze technologie is op dit moment belangrijk voor LNG en zal in de toekomst cruciaal zijn voor het opslaan van CO2 en waterstof, beide belangrijk voor de energietransitie.”
Het bedrijf heeft laten weten sterker in te zetten op deze schone technologie. Downes: “Baker Hughes ziet dit als de toekomst voor het bedrijf. Dat stimuleren we.”
Pictet AM is ook investeerder in HCA, een Amerikaanse uitbater van ziekenhuizen. Downes: “Het bedrijf scoort hoog op SDG 3 (goede gezondheid en welzijn) en is in die zin een van de duurzame leiders. Echter, in de VS zijn kosten voor medische zorg hoog en vaak onduidelijk. In maart 2023 zijn we een engagement gestart met als doel om HCA het beste in de sector te laten scoren op prijstransparantie.”
Downes benadrukt dat Pictet AM als aandeelhouder positive change wil zien binnen 3 tot 5 jaar. “Dat lijkt lang, maar op veel kortere termijn willen we natuurlijk wel zien dat bedrijven daadwerkelijk inzetten op verandering, plannen maken en zichzelf doelen stellen.”
Strenge selectie aan de poort
Dat Pictet’s impactstrategie in bedrijven belegt die in verschillende fases in hun duurzame transitiereis zitten, wil niet zeggen dat er geen strenge selectie is. Die is er wel degelijk. Downes: “Als we geen potentie voor impactverbetering zien, investeren we niet. We sluiten echter niet bij voorbaat bedrijven in bepaalde sectoren uit op basis van historische data. We kijken eerst vooruit, naar de mogelijkheden.”
Het eindresultaat daarvan kan wel zijn dat Pictet AM geen bedrijven heeft uit een bepaalde sector. “Denk aan de tabaksindustrie. Tabak heeft een erg negatieve invloed op de gezondheid van mensen. Hoe duurzaam deze bedrijven hun productie ook maken, dat verandert niet.”
Door sectoren niet bij voorbaat uit te sluiten en een vooruitziende aanpak te hanteren, kan het ‘Positive Change’- investment team een meer gebalanceerde en gediversifieerde wereldwijde aandelenportefeuille creëren, concludeert Downes. "We investeren in energie, nutsbedrijven, en materialen – sectoren die vaak als 'value' worden beschouwd – en wel in die bedrijven die het potentieel hebben om een rol te spelen in een duurzame toekomst."