Het economisch basisscenario voor de komende maanden ziet er redelijk goed uit, maar aan de randen is wel degelijk een aantal grote risico’s zichtbaar. Een brede spreiding vormt een bescherming tegen onverwachte schokken. Beleggers doen er echter verstandig aan om verder te kijken dan de traditionele aandelen- en obligatiemarkten, aangezien ze daar niet altijd voldoende beloond worden voor de risico’s die ze nemen stelt Robert-Jan van der Mark, senior portfolio manager bij Aegon AM.

Wordt het straks in economisch opzicht weer business-as-usual? Na een flinke verstoring in de afgelopen jaren, lijkt de wereldeconomie weer terug te schakelen naar de gebruikelijke cyclus. Het startsein van die verstoring was de uitbraak van de coronapandemie in het voorjaar van 2020. Ondanks dat het dagelijks leven goeddeels stil kwam te liggen, werd de economie op de rails gehouden door  enorme fiscale stimuleringsmaatregelen in combinatie met monetaire verruiming door centrale banken. Door lockdown-maatregelen ontstonden er tevens grote problemen in allerlei toeleveringsketens. Schaarste leidde op allerlei markten tot grote koersstijgingen. Dit effect werd versterkt toen in de loop van 2022 de 1,5 meter-maatregelen werden opgeheven en consumenten het geld konden uitgeven dat ze tijdens de pandemie opzij hadden gezet.

In Europa was de economische schok bovendien extra groot door de energiecrisis die ontstond na de Russische inval in Oekraïne. “Westerse centrale banken hebben in 2022 de beleidsrente snel verhoogd om de oplaaiende inflatie onder controle te krijgen”, vertelt Robert-Jan van der Mark (senior portfolio manager in het Multi Asset Team van Aegon Asset Management). Inmiddels wordt het effect van die hoge rente duidelijk zichtbaar. De inflatie beweegt in de Verenigde Staten en Europa richting de 2%-doelstelling van centrale banken. Van der Mark: “Je ziet wel dat de loonstijgingen nog net boven het niveau van de inflatie liggen. Maar de spanning op de arbeidsmarkt neemt al wat af. Per saldo levert dat een vrij gunstig basisscenario op waarin de economische groei in Europa redelijk door kabbelt en in de Verenigde Staten iets sterker is.”

Waar liggen de risico’s?
Wie wat verder kijkt, ziet echter dat er aan de randen van dit positieve scenario best wat gevaren liggen. Van der Mark: “En die risico’s zijn soms best groot. Als de inflatie toch weer wat opveert, heeft de Federal Reserve voorlopig beduidend minder ruimte om de beleidsrente te verlagen dan waarop veel beleggers nu voorsorteren. Een dergelijke tegenvaller kan hard aankomen. Des te meer omdat de Amerikaanse aandelen behoorlijk hoog gewaardeerd zijn en omdat het gewicht in de belangrijkste indices en indexfondsen bepaald wordt door slechts een handjevol grote technologiebedrijven. Bovendien is er een aantal geopolitieke risico’s waar financiële markten momenteel nauwelijks oog voor lijken te hebben. De oorlog in Oekraïne kan bijvoorbeeld uitgroeien tot een groter militair conflict. Andere risico’s zijn het verder oplaaien van de spanningen in het Midden-Oosten of een toenemende Chinese dreiging richting Taiwan. Als het ergens misgaat, kan dat grote gevolgen hebben voor veel beleggingsportefeuilles.”

Met het oog op de risico’s kan het geen kwaad om als belegger extra goed te letten op grote trends. Van der Mark: “Een goed voorbeeld zijn de grote investeringen in duurzame initiatieven. Die worden aangewakkerd door de Green Deal in Europa en de Inflation Reduction Act in de Verenigde Staten. Vergrijzing is een andere ontwikkeling die op de langere termijn grote invloed heeft op financiële markten. Als mensen ouder worden, spreken ze hun spaarreserves aan voor consumptie. Dat betekent dus dat er wat vermogen uit obligatiemarkten kan stromen. En ook op het politieke wereldtoneel gaat de balans de komende jaren duidelijk verschuiven.”

Verder kijken dan aandelen en obligaties
Een brede spreiding vormt traditioneel een goede bescherming tegen marktschokken. Maar door de hoge waardering binnen het aandelensegment en de lage risicovergoeding op de obligatiemarkt, is het verstandig om nu een stapje verder te kijken. Een goed voorbeeld zijn hypotheekleningen en asset backed-securities, oftewel pakketten leningen zoals hypotheken of autofinancieringen. Van der Mark: “De waardering in deze marktsegmenten is relatief aantrekkelijk. Bovendien liggen er mooie kansen voor beleggers om de illiquiditeitspremie op te strijken.”

Een ander voorbeeld van een beleggingscategorie die als schokdemper kan fungeren is vastgoed. Van der Mark: “Ook in een scenario waarin de economie even wat minder goed draait, is de kans groot dat de beleidsrentes de komende kwartalen omlaag gaan. In de vastgoedwereld vertaalt dat zich in dalende financieringslasten. Bovendien zijn de waarderingen in het marktsegment de afgelopen jaren behoorlijk gedaald. Dat kan niet los gezien worden van de trends van online winkelen en meer thuiswerken. In beide bewegingen lijkt zich echter een omslag af te tekenen. Daarnaast bieden woning- en logistiek vastgoed mooie kansen. Het is dus een goed moment voor beleggers om de blik wat verder te werpen dan de gebruikelijke aandelen- en obligatie-investeringen.”

 

Bezoek de ronde tafel sessie 'Europees schuldpapier van consumenten en bedrijven: een veilige, rendabele belegging' van Aegon AM op het Fondsevent. Schrijf u hier in.

Aegon AM