https://fondsevent.nl/sites/default/files/Richard-Damming.png

Binnen de wereld van private equity gaat bijna alle aandacht uit naar de megadeals van bekende investeerders. Met middelgrote en kleine overnames kan echter vaak een mooier rendement worden gehaald, stelt Richard Damming, Investment Director bij Schroders.

Beleggen buiten de beurs om wint de afgelopen jaren behoorlijk aan populariteit. Een belangrijke reden is dat beleggen in private markets een goede manier is om een portefeuille die vaak voornamelijk uit aandelen en obligaties staat breder te spreiden. Private equity heeft bijvoorbeeld een ander risico-rendementsprofiel dan een traditionele aandelenbelegging. Het marktsegment wordt dankzij innovatieve structurering en veranderende regelgeving steeds beter toegankelijk voor een bredere doelgroep. Ook particuliere beleggers plukken steeds vaker de vruchten van de hoge rendementen die in dit marktsegment behaald konden worden.

Onder meer door de premie voor illiquiditeit, ligt het rendement van deze beleggingscategorie duidelijk hoger dan die van bijvoorbeeld aandelen. Een private equity-fonds heeft gebruikelijk een looptijd van tien jaar met de mogelijkheid om deze nog met een of twee jaar te verlengen. In deze periode hebben beleggers gebruikelijk geen toegang tot hun vermogen, alhoewel daar door de opkomst van semi-liquide oplossingen langszaam verandering in komt. Een andere reden voor het relatief hoge rendement van private equity is dat de fondsbeheerders gespecialiseerd zijn in het vrijspelen van verborgen waarde, via kostenbesparingen, fusies of op andere manieren.

Twee keer alle bedrijven uit de AEX kopen
Aan de populariteit van private equity hangt echter een prijskaartje. Door de hoge instroom van nieuw kapitaal en een afname van het aantal grote deals, wordt het steeds lastiger voor grote fondsen om geld slim aan het werk te zetten. Uit cijfers van S&P Global Market Intelligence en Preqin blijkt dat de private en venture equity-fondsen wereldwijd 2,6 biljoen dollar beschikbaar hebben voor investeringen. Met dat bedrag zou bijna twee keer de hele AEX-index opgekocht kunnen worden. Een belangrijke reden voor de afname van het aantal grote deals is de opgelopen rente. Hierdoor is het een stuk duurder geworden om nieuwe aankopen voor een groot deel met vreemd vermogen te financieren.

Fondsen kunnen hun zogeheten dry powder niet oneindig op hun bankrekening laten staan. Volgens Richard Damming (Europees hoofd private equity investments bij Schroders) hebben deze partijen heel wat uit te leggen aan hun klanten, als er na twee of drie jaar nog geen zicht is op een goede bestemming voor het ingelegde kapitaal. Damming: “Ik verwacht dat er eind dit jaar of in de loop van volgend jaar het aantal aankopen door private equity-fondsen behoorlijk toeneemt. Maar omdat er veel concurrentie is voor overnames, ligt de waardering bij die transacties waarschijnlijk hoger dan gebruikelijk. Dat gaat ten koste van het rendement van investeerders in deze fondsen.”

Minder concurrentie en lagere waarderingen
Zelf heeft Damming geen last van druk om kapitaal snel aan het werk te zetten. Bij Schroders Capital ligt de focus namelijk op middelgrote en kleine bedrijven. Damming: “Daar is de concurrentie minder groot en liggen de waarderingen lager. In het eerste deel van dit jaar betaalden private equity-fondsen bijvoorbeeld 7,8 maal de ebitda wanneer de bedrijfswaarde minder was dan 1 miljard dollar. Wanneer dat bedrag boven die grens uitkomt, ligt die verhouding op 13,7. We hebben dus een ruime keuze uit potentiële aankopen, zodat we de luxe hebben om selectief te werk te gaan.”

Schroders Capital investeert naar verhouding vaak in familiebedrijven. De portefeuille is voor ruim 70% opgebouwd uit dit soort ondernemingen, terwijl het overige deel bestaat uit ondernemingen die zijn overgenomen van andere private equity-investeerders. Bij veel andere fondsen is die verhouding precies omgekeerd. Een voordeel van familiebedrijven is dat er relatief veel ruimte ligt om via overnames of het aanboren van nieuwe markten de omzet en winst te laten groeien.

Ondanks de gunstige risico-rendementsverhoudingen en goede vooruitzichten, zijn beleggers soms wat terughoudend met investeren in private equity. Damming: “Je merkt dat het illiquide karakters toch nog een drempel vormt om in dit segment te beleggen. De introductie van semi-liquide structureren vormt in dit opzicht een uitkomst. Met de semi-liquid global equity-strategie van Schroders Capital kun je bijvoorbeeld op maandelijkse basis instappen en driemaandelijks verkopen. Zo wordt de drempel om te beleggen een stuk lager.”
 

Bezoek de ronde tafel sessie  'Ontdek het potentieel van kleine en middelgrote private equity investeringen' van Richard Damming op het Fondsevent. Schrijf u hier in.

Belangrijke informatie
Deze informatie is een marketingboodschap. Marketingmateriaal, uitsluitend bedoeld voor professionele klanten.  Verwijzingen naar regio's/ landen/ sectoren/ aandelen/ effecten dienen uitsluitend ter illustratie en vormen geen aanbeveling om financiële instrumenten te kopen of te verkopen of een beleggingsstrategie te volgen. De opvattingen en informatie in dit materiaal mogen niet worden gebruikt als basis voor individuele beleggingsbeslissingen en/of strategische beslissingen. Resultaten uit het verleden vormen geen indicatie voor toekomstige resultaten en worden mogelijk niet herhaald. De waarde van beleggingen en de inkomsten daaruit kunnen zowel dalen als stijgen en de mogelijkheid bestaat dat beleggers het oorspronkelijk ingelegde bedrag niet terugkrijgen. Door wisselkoersschommelingen kan de waarde van beleggingen zowel dalen als stijgen. Dit document geeft de meningen en opvattingen van Schroders weer. Deze kunnen veranderen. De vermelde informatie wordt betrouwbaar geacht, maar Schroders biedt geen garantie wat betreft de juistheid of volledigheid ervan. De gegevens in dit document zijn afkomstig van Schroders en moeten onafhankelijk worden geverifieerd. Gegevens van derden zijn eigendom van of worden in licentie gegeven door de gegevensprovider en mogen niet worden gereproduceerd, geëxtraheerd of gebruikt voor enig ander doel zonder de toestemming van de gegevensprovider. Noch Schroders, noch de gegevensprovider kan aansprakelijk worden gesteld in verband met gegevens van derden. Vrijgegeven voor publicatie door Schroder Investment Management (Europe) S.A., 5, rue Höhenhof, L-1736 Senningerberg, Luxembourg. Registratienummer B 37.799.

MSIM