BlackRock

De toekomst krijgt vorm aan de hand van structurele en wereldwijde ontwikkelingen, niet specifiek in een of meer regio's of in een of meer sectoren. Dat uitgangspunt hanteren themabeleggers. 'De themabelegger richt zijn portfolio in op disruptieve langetermijntrends', zo omschrijft Omar Moufti van BlackRock dit. De benadering maakt een spectaculaire groei door.

Moufti geeft leiding aan de thematische pijler van het iShares Strategy-team van BlackRock in Europa. Toen hij daar in 2020 de gelederen kwam versterken, had de vermogensbeheerder voor zijn klanten ongeveer 10 miljard dollar aan thematische ETF's in portefeuille. Nu, in 2023, is dat ongeveer 33 miljard dollar. (Bron: Blackrock, per 31 juli 2023.)

Intussen is ook de groei van het aantal themafondsen spectaculair geweest. In 2015 telde de gehele markt een kleine honderd themafondsen, in 2022 waren dat er bijna vierhonderd. Volgens data van Morningstar staat de teller eind maart 2023 op 465. Het totale vermogen onder beheer van themafondsen gaat in 2023 het topjaar 2021 (376 miljard dollar) hoogstwaarschijnlijk overtreffen.

Dat is een verbazingwekkende groei.

Moufti: “Zeker weten! Deze groei laat duidelijk zien dat investeerders zich hebben gestort op thema's die worden aangedreven door wereldwijde gebeurtenissen die langetermijntrends versnellen. De afgelopen jaren werden gekenmerkt door disruptie: de Covid-pandemie, klimaatverandering, oorlog in Oekraïne. Al deze gebeurtenissen hebben de groei van specifieke thema's versneld, zoals digitale handel tijdens lockdowns, investeringen in schone energie en een focus op opbrengsten van gewassen in de agribusiness. Investeerders hebben daarbij gemerkt dat disruptie vaak wordt onderschat en ondergewaardeerd. Dat maakt beleggen in disruptieve thema’s dus aantrekkelijk: we verwachten dat de markt in bepaalde thema's sneller winstgroei zal laten zien dan momenteel wordt verwacht. In 2023 zagen we bijvoorbeeld al dat de markt positief verrast was door de groei van halfgeleiderfabrikanten, een groei die verband houdt met Artificial Intelligence."

Welke trends ziet u als de meest belangrijke?

"BlackRock ziet vijf megakrachten die onze wereld structureel hervormen: AI & digitale disruptie, de transitie naar een koolstofarme economie, demografische divergentie, geopolitiek en de toekomst van finance. Deze megakrachten zijn niet per se directe investeringsmogelijkheden: ze dienen als fundament voor de thema's die we onderzoeken en ontwikkelen, vaak thema's die zich op het snijvlak van meerdere disruptieve trends bevinden. Zo is bijvoorbeeld robotica zowel verbonden met AI als met oplossingen voor de vergrijzing van de wereldbevolking."

Maar wat kan een belegger hier dan precies mee?

"Thema’s spreken beleggers aan vanwege het langetermijnperspectief dat ze geven en door de verbinding met concrete wereldwijde ontwikkelingen. Ze zijn op meerdere manieren in portefeuilles te integreren. Enerzijds kan een belegger een klein aantal thema’s kiezen – gericht op de langere of kortere termijn – en die kunnen worden toegevoegd aan een traditionele aandelenportefeuille, zoals in een kern-satelliet-benadering. Met het oog op die beleggers heeft BlackRock voor de tweede helft van dit jaar de aandacht gericht op de kansen rond de transitie naar koolstofarm, met thema's als schone energie, koperwinning en elektrische voertuigen. Die drie thema's worden momenteel verhandeld tegen relatief lage waarderingen en hebben aantrekkelijke langetermijngroeitrajecten. Daarnaast is AI natuurlijk een belangrijk onderwerp onder beleggers. Generatieve AI zien wij zelfs als de meest ontwrichtende technologische ontwikkeling van dit moment. De eerste die daar vanuit een marktperspectief van profiteren zijn fabrikanten van halfgeleiders en grote technologiebedrijven. Maar het effect van AI zal blijven toenemen naarmate de investeringen toenemen. We zien dat het invloed heeft op automatisering en robotica, op data-bedrijven, op digitale beveiliging, en uiteindelijk op de schaalvergroting van metaverse-technologieën."

Zijn er ook andere benaderingen mogelijk om themabeleggen in een portfolio te integreren?

“Die zijn er zeker. Het is ook mogelijk het hele portfolio te bouwen rond themabeleggen, een aanpak die nu zowel door retailfondsen als door institutionele fondsen steeds vaker wordt toegepast. In deze benadering is het geen kwestie van een aantal thema’s selecteren en daar wat in beleggen, als een soort parallel traject naast de traditionele beleggingen. Nee, het gaat er dan om een coherent portfolio construeren rondom de trends en thema's die we net bespraken. Wij zien meer en meer beleggers die deze overstap maken. Ze nemen hun overtuigingen ten aanzien van de lange termijn als uitgangspunt en ontwerpen daar een portfolio omheen. Dan is het wel zaak daar een diepgaande risicoanalyse op uit te uitvoeren, want zoals gezegd: de diverse trends en thema's beïnvloeden elkaar voortdurend en dat kan tot veel verschillende uitkomsten leiden. Het moet goed worden onderzocht of die mogelijke gevolgen wel passen bij de doelstellingen van de belegger.

“Vervolgens is ook een derde optie mogelijk, een soort middenweg tussen de al genoemde twee opties. Dat is dan de multi-thematische aanpak, waarbij beleggers kiezen – in lijn met hun beleggingsdoelstellingen - welke delen van hun aandelenportefeuilles ze willen toewijzen aan themabeleggen.”

Hoe pakt BlackRock dat dan aan?

"BlackRock heeft een heel ecosysteem opgezet ter ondersteuning van thematisch beleggen, dat dus verdergaat dan alleen het voorzien in producten. Onze Thematic Research Investment Group voert voortdurend onderzoek uit naar nieuwe thema-ontwikkeling, integreert duurzaamheid en werkt aan geavanceerde thematische portefeuilleconstructie en risicobeheer, samen met andere specialisten over de hele wereld. Met dat onderzoek en die kennis helpen wij beleggers: hoe definieer je de thema’s, welke thema’s voegden in het verleden het meeste waarde toe, hoe stel je criteria vast voor de risicoanalyse, hoe duurzaam wordt je portfolio? Zo is het bijvoorbeeld mogelijk thematisch te beleggen langs de lijnen van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. En we ontwikkelen multi-thematische modellen die de visie van de belegger het beste ondersteunen. Zo komen er dus steeds meer mogelijkheden om een specifieke, thematische visie terug te laten komen in het portfolio. Ook die steeds toenemende mogelijkheden dragen bij aan de groeiende aantrekkelijkheid van themabeleggen.”

Risicowaarschuwingen

Beleggingsrisico. De waarde van beleggingen en de opgebrachte inkomsten kunnen variëren. Het is niet zeker dat u uw oorspronkelijke inleg terugontvangt.
Dit is een marketinguiting.
In het verleden behaalde resultaten geven geen betrouwbare indicatie van het huidige of toekomstige rendement en dienen niet als enige criterium te worden genomen bij de selectie van een product of strategie.
Veranderingen in de wisselkoersen van valuta’s kunnen ertoe leiden dat de waarde van beleggingen stijgt of daalt. Deze schommelingen kunnen bijzonder sterk zijn bij een fonds dat blootstaat aan een hogere volatiliteit en de waarde van een belegging kan plotseling en zeer sterk dalen.
De fiscale regelgeving waaraan beleggingen onderworpen zijn en de hoogte van de belasting kunnen in de loop der tijd wijzigen.
BlackRock kan op elk moment besluiten een fonds niet langer aan te bieden.
Belangrijke informatie

Dit materiaal is alleen bestemd voor professionele beleggers (volgens de definitie van de MiFID-richtlijn). Andere personen dienen niet op de hier geboden informatie te vertrouwen.
Dit artikel is geschreven in opdracht van BlackRock (Netherlands) B.V., dat een vergunning heeft verkregen en onder toezicht staat van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). Officiële zetel: Amstelplein 1, 1096 HA, Amsterdam, tel: 020 – 549 5200 /+31 20 549 5200. Ingeschreven in het handelsregister onder nr. 17068311. Om u te beschermen worden telefoongesprekken doorgaans opgenomen.
© 2023 BlackRock, Inc. Alle rechten voorbehouden.
MKTGH0923E/S-30964483